Składniki:
Pół słoiczka pasty śródziemnomorskiej z papryką Sorella
280g mąki pszennej (typ 550)
250ml mleka
50ml oleju rzepakowego
1 jajko „L”
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli
100g startego parmezanu do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy dokładnie mleko z olejem, jajkiem, solą i pastą śródziemnomorską z papryką Sorella. Do Miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy dokładnie i przekładamy do foremek na muffiny z papilotkami. Należy pamiętać, aby nałożyć maksymalnie ¾ pojemności papilotek, gdyż muffiny mocno wyrastają. Tak nałożone papilotki obsypujemy startym parmezanem i pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 20-25 minut