Deser z chocopastą z wiśniami Sorella, karmelizowanym ananasem, słonym karmelem oraz chipsami z kokosa

Składniki:

2 słoiczki chocopasty z wiśniami Sorella

Chipsy z kokosa

Słony karmel:

100g cukru

250g śmietanki 30%

½ płaskiej łyżeczki soli do smaku

Karmelizowany ananas:

½ ananasa

2 łyżki brązowego cukru

 

Przygotowanie:

Ananasa obieramy, wycinamy stwardniały środek i kroimy go w kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wsypujemy na nią cukier. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy pokrojonego ananasa, i karmelizujemy go na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Powinien się lekko zarumienić i puścić trochę soku. Zawartość patelni przekładamy do miseczki.

Do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się roztapiać. Gdy cukier się rozpuści i zmieni kolor na słomkowy, wlewamy śmietankę i gotujemy powoli, aż cały cukier się rozpuści. Należy kontrolować temperaturę, aby śmietanka nie wykipiała. Tak przygotowany karmel solimy i studzimy.

Chipsy kokosowe prażymy na suchej patelni do zarumienienia.

Chocopastę Sorella przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy karmelizowanego ananasa oraz chipsy z kokosa. Całość polewamy słonym karmelem i ewentualnie posypujemy świeżymi owocami lub posiekanymi listkami mięty.

WRÓĆ