Drożdżowe ślimaczki z chocopastą ze skórką pomarańczy Sorella i kruszonką migdałową

Składniki:

Kruszonka:

80g uprażonych i zmiksowanych płatków migdałowych

80g drobnego cukru

80g zimnego masła

80g mąki pszennej (typ 480)

Szczypta soli

Drożdżowe ślimaczki:

1 słoiczek chocopasty ze skórką z pomarańczy Sorella

500g mąki pszennej (typ 480 lub 550)

30g świeżych drożdży

250ml mleka 3,2%

1 jajko

100 g masła

70 g cukru

pół łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki  na kruszonkę mieszamy ze sobą w misce do uzyskania zwartej konsystencji. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na bok

W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Następnie, wyłączamy kuchenkę i dodajemy mleko oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Gdy zawartość rondelka będzie miała ok. 36 stopni Celsjusza, dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Zostawiamy na 10 minut.

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i wlewamy zawartość rondelka.

Wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania jednolitego, lekko klejącego się ciasta. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około 4-5 mm w kształt prostokąta.

Smarujemy dokładnie nasze ciasto chocopastą ze skórką pomarańczy Sorella i zwijamy w rulon.

Tak przygotowane ciasto kroimy na kęsy o grubości ok 5 cm i przekładamy je na blaszkę do pieczenia, lekko dociskając. Pamiętajmy o zachowaniu przestrzeni między bułkami, gdyż zwiększą swoją objętość. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem i obsypujemy kruszonką migdałową. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

WRÓĆ