Składniki:
Naleśniki:
110g mąki pszennej (typ 480)
220ml mleka
40g roztopionego masła
Farsz do naleśników:
1 słoiczek pasty bałkańskiej z cukinią Sorella
1 papryka żółta pokrojona w kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
1 por posiekany w paski
2 łyżki posiekanych oliwek
100g sera feta
1 jajko
Szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i mieszamy dokładnie, do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię do naleśników, skrapiamy ją lekko olejem i przecieramy ręcznikiem papierowym tak, aby patelnia była lekko natłuszczona. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy i lekko ją rozprowadzamy przechylając patelnię. Smażymy na średnim ogniu po ok 20 sekund z obydwu stron.
Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą i doprawiam solą i pieprzem.
Na wcześniej usmażone, ostygnięte naleśniki nakładamy farsz i zwijamy je w rulony.
Zwinięte naleśniki układamy w foremce do pieczenia, obsypujemy serem feta i zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach.