Zapiekane naleśniki z pastą bałkańską z cukinią, serem feta i warzywami

Składniki:

Naleśniki:

110g mąki pszennej (typ 480)

220ml mleka

40g roztopionego masła

Farsz do naleśników:

1 słoiczek pasty bałkańskiej z cukinią Sorella

1 papryka żółta pokrojona w kostkę

1 papryka czerwona pokrojona  w kostkę

1 por posiekany w paski

2 łyżki posiekanych oliwek

100g sera feta

1 jajko

Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i mieszamy dokładnie, do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię do naleśników, skrapiamy ją lekko olejem i przecieramy ręcznikiem papierowym tak, aby patelnia była lekko natłuszczona. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję masy i lekko ją rozprowadzamy przechylając patelnię. Smażymy na średnim ogniu po ok 20 sekund z obydwu stron.

Wszystkie składniki  na farsz mieszamy ze sobą i doprawiam solą i pieprzem.

Na wcześniej usmażone, ostygnięte naleśniki nakładamy farsz i zwijamy je w rulony.

Zwinięte naleśniki układamy w foremce do pieczenia, obsypujemy serem feta i zapiekamy ok 25 minut w 180 stopniach.

WRÓĆ