Składniki:
2 słoiczki chocopasty z wiśniami Sorella
Chipsy z kokosa
Słony karmel:
100g cukru
250g śmietanki 30%
½ płaskiej łyżeczki soli do smaku
Karmelizowany ananas:
½ ananasa
2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Ananasa obieramy, wycinamy stwardniały środek i kroimy go w kostkę. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wsypujemy na nią cukier. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy pokrojonego ananasa, i karmelizujemy go na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Powinien się lekko zarumienić i puścić trochę soku. Zawartość patelni przekładamy do miseczki.
Do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się roztapiać. Gdy cukier się rozpuści i zmieni kolor na słomkowy, wlewamy śmietankę i gotujemy powoli, aż cały cukier się rozpuści. Należy kontrolować temperaturę, aby śmietanka nie wykipiała. Tak przygotowany karmel solimy i studzimy.
Chipsy kokosowe prażymy na suchej patelni do zarumienienia.
Chocopastę Sorella przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy karmelizowanego ananasa oraz chipsy z kokosa. Całość polewamy słonym karmelem i ewentualnie posypujemy świeżymi owocami lub posiekanymi listkami mięty.