Składniki:
Kruszonka:
80g uprażonych i zmiksowanych płatków migdałowych
80g drobnego cukru
80g zimnego masła
80g mąki pszennej (typ 480)
Szczypta soli
Drożdżowe ślimaczki:
1 słoiczek chocopasty ze skórką z pomarańczy Sorella
500g mąki pszennej (typ 480 lub 550)
30g świeżych drożdży
250ml mleka 3,2%
1 jajko
100 g masła
70 g cukru
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w misce do uzyskania zwartej konsystencji. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na bok
W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Następnie, wyłączamy kuchenkę i dodajemy mleko oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Gdy zawartość rondelka będzie miała ok. 36 stopni Celsjusza, dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Zostawiamy na 10 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i wlewamy zawartość rondelka.
Wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania jednolitego, lekko klejącego się ciasta. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około 4-5 mm w kształt prostokąta.
Smarujemy dokładnie nasze ciasto chocopastą ze skórką pomarańczy Sorella i zwijamy w rulon.
Tak przygotowane ciasto kroimy na kęsy o grubości ok 5 cm i przekładamy je na blaszkę do pieczenia, lekko dociskając. Pamiętajmy o zachowaniu przestrzeni między bułkami, gdyż zwiększą swoją objętość. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem i obsypujemy kruszonką migdałową. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.