Falafele z baba ghanoush i pastą orientalną z curry

Składniki:

Pasta orientalna curry Sorella

Czarne oliwki

Owoc granatu

Falafele:

350g suchej ciecierzycy (należy ją zalać dużą ilością zimniej wody i zostawić na noc do namoczenia)

2 łyżeczki soli

2 małe cebule

4 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka sody

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

½ łyżeczki wędzonej papryki

½ płaskiej łyżeczki cynamonu

½ płaskiej łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki pieprzu

Baba Ghanoush:

4 bakłażany

1 łyżka pasty tahini

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

Sok z ½ cytryny

Sól, pieprz

1 łyżka posiekanej kolendry

 

Przygotowanie:

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i mielimy w robocie kuchennym wraz z solą, cebulą ,czosnkiem i sodą. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, klejącej się masy. Następnie, dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawy i mieszamy jeszcze chwilę do dokładnego rozprowadzenia przypraw.

Z tak przygotowanej masy formujemy nie duże kuleczki o jednakowej wielkości.

Kulki smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do około 160-170 stopni Celsjusza. Warto kontrolować temperaturę termometrem kuchennym aby falafele były odpowiednio wysmażone.

Bakłażany nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 25 minut – w zależności od ich wielkości. Odpowiednio upieczone bakłażany powinny być bardzo miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy je z pieca aby ostygły. Następnie kroimy je na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ ze środka. Siekamy go wraz z czosnkiem do uzyskania drobno krojonej salsy. Dodajemy pastę tahini, przyprawy, sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Mieszamy całość i doprawiamy solą do smaku.

Na talerz wykładamy powstałą pastę. Na wierzchu układamy falafele wraz z orientalną pasta curry Sorella. Całość posypujemy posiekaną kolendrą, oliwkami oraz pestkami granata.

WRÓĆ