Składniki:
Świeże maliny
Gorzka czekolada
Krem mascarpone:
200g mascarpone
1 słoiczek chocopasty z malinami Sorella
1 łyżeczka miodu
Kruche ciasteczka:
250g mąki pszennej (typ 480)
100g masła
80g cukru drobnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Przygotowanie:
Mieszamy dokładnie mascarpone z chocopastą i miodem. Odstawiamy do lodówki aby dobrze schłodzić powstały krem.
Następnie, mieszamy wszystkie składniki na kruche ciasteczka, do uzyskania jednolitego ciasta. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy kulki tej samej wielkości i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Upieczone ciasteczka podajemy razem z kremem, świeżymi malinami oraz posiekanymi kostkami gorzkiej czekolady.