Składniki
Bigos z boczniaków Sorella
400 g ziemniaków
80 g masła
50 ml mleka
1 biała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka musztardy francuskiej
Sól
Pomidory malinowe
3 listki tajskiej bazylii
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je na sitku i przez chwilę odparowujemy. W międzyczasie w rondelku smażymy na maśle cebulę, do zarumienienia. Gdy cebula już będzie rumiana, dolewamy mleko i podgrzewamy. Do ugotowanych i odparowanych ziemniaków dodajemy zawartość rondelka i ubijamy na gładkie puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub rózgi. Do tak przygotowanego puree dodajemy musztardę francuską i solimy. Jeśli jesteśmy fanami oliwy truflowej, możemy dodać łyżkę dla aromatu.
W rondelku podgrzewamy bigos z boczniaków. Wykładamy go na talerz wraz z puree ziemniaczanym.
Pomidory kroimy w półksiężyce i wkładamy je do osobnej miseczki. Podajemy skropione olejem rzepakowym, tłocznym na zimno, posypane posiekaną tajską bazylią i lekko posolone.