Składniki:
Krem z włoskich pomidorów Sorella
Kluseczki:
2 jajka
100 g mąki pszennej (typ 480)
Pół płaskiej łyżeczki soli
Pesto bazyliowe:
40 g liści bazylii
2 małe ząbki czosnku
30 g ulubionych, uprażonych orzechów lub pestek
1 łyżka tartego sera dojrzewającego np. parmezanu lub pecorino romano
80 ml oliwy
Sok z ¼ cytryny
Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy w miseczce, mieszamy je z mąką i solą do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest za rzadkie, dodajmy trochę mąki. Jeśli jest za gęste, odrobinę wody.
W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Do gotującej się wody, cienkim strumieniem, wlewamy ciasto. Musimy mieszać co jakiś czas, żeby nasze kluski się nie zlepiły. Gotujemy je około dwóch minut, a następnie odcedzamy na sitku. Jeśli chcemy je zjeść później, należy je zahartować w zimnej wodzie.
Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie składniki na pesto i blendujemy nie dłużej niż 15 sekund. Kiedy składniki się połączą, doprawiamy całość solą i pieprzem.
Krem z włoskich pomidorów Sorella podgrzewamy w rondelku. Następnie, wlewamy go do miski, na wierzchu układamy kluseczki i polewamy bazyliowym pesto.